banner
O nama
 
ISTORIJAT KLUBA  

Začetak Planinarsko Smučarskog Društva "POŠTAR", iz kojeg je proistekao PAK "CELTIS", bio je sredinom 2001. godine. Na inicijativu Ivana Domića grupa radnika Pošte i Telekoma okupila se 11.06.2001. godine radi realizovanja pomenute ideje. Tada je odlučeno da se organizuje ogranak PSD "POŠTAR"-a Novi Sad. Uspostavljen je kontakt sa planinarima iz "Poštar"-a, sa Borom Veljkovićem. Dana 29.06.2001. godine okupilo se dvadesetak radnika i u prisustvu gostiju iz Novog Sada, Zrenjanina i Kikinde, osnovan je ogranak "Poštara" u Somboru.

Vremenom, broj članova se povećavao, tako da je 2007. godine dostigao trocifren broj. Takođe, od 2006. godine došlo je do većeg otvaranja prema građanstvu. Sastanci se umesto u zgradi Pošte, počinju odvijati u prostorijama Sokolskog doma u ulici Venac Petra Bojovića 11, što je i sada sedište Kluba.skola na strandu
Uspostavlja se saradnja sa drugim planinarskim društvima, kako u zemlji tako i u okruženju, ali i sa osnovnim školama u gradu u cilju popularizacije planinarstva i alpinizma kod mladih. Nemoguće je ne primetiti da se u ove dve godine, usled porasta broja planinarskih akcija, i stavljanja akcenta na edukaciju članova starosna struktura menjala - sve je više mladjih članova.

Proteklih godina Somborci su ti koji su nizom svojih akcija po visokim planinama, donosili primat novosadskom "Poštaru" u Vojvodini, treba izdvojiti podatak da je PSD "Poštar" Novi Sad zajedno sa svojim ograncima u Zrenjaninu i Somboru, od strane Planinarskog Saveza Vojvodine proglašen za najaktivnije društvo u 2006 godini, ostavljajući za sobom jedan ŽPK "Spartak" iz Subotice, sa istaknutim imenima planinarstva i alpinizma kod nas.

Baš zbog svega prethodno navedenog, predlog o osnivanju samostalnog društva nije hir već rezultat zrelosti i potrebe za samostalnim radom. U dogovoru sa maticom pristupalo se osamostaljivanju i 11.10.2007. je dan kada je osnovan Planinarsko alpinistički klub "CELTIS"  Sombor.

Objavljeno: 04.05.2008.
CILJEVI I ZADACI KLUBA  

Planinarsko-alpinistički klub "Celtis" pred sebe postavlja velik broj zadataka i ciljeva, od kojih su neki direktno a neki indirektno povezani sa sportom i delovanjem kluba.

Kao prvo, delovanje kluba koji po samoj svojoj definiciji dejstvuje širom naše države ali i inostranstva povlači sa sobom promociju Sombora kao grada. Takođe, želimo da omogućimo što većem broju ljudi iz regiona i šire da posete naš grad zbog čega nam je jedan od prioriteta stvaranje pešačke staze markiranjem. Sombor je grad koji pokušava raznim turističkim i kulturnim ponudama da privuče goste i ne sme sebi da dozvoli da zanemari prelepu prirodu Gornjeg podunavlja.

Popularizacija planinarstva i zdravog života, ponovno vraćanje čoveka prirodi, zbližavanje sa onim što je zaboravljeno ili izgubljeno nametanjem civilizacije koja je zasnovana na otuđenju čoveka... Sve su to vodilje ovog kluba. Nije redak slučaj da je nakon samo jedne šetnje u prirodi, po planini, uz grupu istomišljenika, novi član ostao zagriženi planinar. Takođe, mi se kao klub trudimo da omogućimo edukaciju u što većem obimu, ne samo vezanu za boravak u prirodi, osnove planinarstva, alpinizma i srodnih disciplina već i da razvijemo ekološku svest koja je, na žalost, poslednjih godina poprilično potisnuta u drugi plan.

dan planete zemlje 2008Celtis je planinarski klub sa relativno mladim članstvom u odnosu na ostale planinarske klubove i društva a osim toga više puta je imao saradnju sa osnovnim školama iz grada gde je radio na animaciji omladine. Mladima je potrebno pružiti što više alternativa u današnje vreme, a planinarstvo kao sport ne zahteva ni velika odricanja, ni mukotrpne iscrpljujuće treninge i vrhunsku formu a zauzvrat puno pruža - ispunjenost, samozadovoljstvo svakim ispenjanim vrhom, priliku za putovanja, poznanstva i pre svega edukativni i rekreativni boravak u prirodi. U najskorije vreme ćemo nastaviti započeti rad sa decom putem radionica, takmičenja i škola planinarstva, slobodnog penjanja, orjentiringa....

Klub Celtis se nada nastavku i proširenju regionalne saradnje, koja bi trebala biti jedan od prioriteta svakog sportskog kluba u našem podneblju. Napomenuli bi da je u prethodnih godina uspostavljena izuzetna saradnja sa srodnim klubovima u Hrvatskoj, Crnoj Gori, a planirane akcije u ostale države regiona obećavaju uspešan nastavak.

Objavljeno: 04.05.2008.
 


Planinarsko alpinistički klub "CELTIS" Sombor


Venac Petra Bojovića 11
e-mail: pakceltis@gmail.com
PIB 105295904

Sastanci svake srede u 20:00 u Pariskoj ulici br. 10 u pasažu.

Pridružite nam se...
Linkovi - prijatelji Kluba
"Vojvodinašume" Šumsko gazdinstvo Sombor
VDP "Zapadna Bačka" Sombor
Zavod za zaštitu prirode, Novi Sad

     

Pomozite nam i vi...
Nove majice u prodaji
Polo majice kratkih rukava u tri veličine i
dve boje: tamno zelena i žuta

Cena majice je 500,00 dinara i iste možete kupiti
na redovnim sastancima kluba

majice

Majice sa logom akcije "4 godišnja doba" u dve boje:
zelena i narandžasta po ceni od 300 dinara
takođe se mogu kupiti od blagajnika na sastancima kluba.

majice
Objavljeno: 04.03.2009.

   naslovna | o nama | plan akcija | kontakt | rss    

pak celtis © 2008-2014